07 maj 2007

Äntligen

Efter mycket om och men (och en tjatig sambo) blev det en tur upp till jouren igår igen. Hade en bra känsla redan när sambon pratade med honom i telefon. Han gick igenom mina journaler, pratade med bakjouren och gjorde gud vet vad redan innan jag kom upp dit. Så när jag väl var där var det bara att sätta igång och prata.

Han såg för det första ut sen en stor Winnerbäck-nalle. Bara det gör att man slappnar av. Sen varnade han för den här typen av mediciner. De är kraftigt beroendeframkallande, de är läskiga för att en gång klarar man av att ta hur många som helst om man övermedicinerar och nästa gång klarar man bara två osv osv. Sen sa han dock nåt jag aldrig hört en läkare säga: att den här typen av mediciner är en av de bästa som finns. (benso) Han berättade att hälften av gångerna som en patient har dem hemma så klarar de sig utan. Bara vetskapen om att de finns gör att man kan behålla kontrollen själv och inte behöver ta dem.

Ja, precis. Så är det ju. Har jag ångest, och vet att jag har mina tabletter hemma så klarar jag väldigt ofta att ha dem under kontroll. Har jag däremot ingen medicin hemma så får jag ännu mera ångest osv osv, tills jag sitter uppe på jouren som ett vrak.

Jag fick min medicin, åkte hem och sov. Idag skulle sambon upp för lite provtagningar så han passade på att prata med sköterskan där. Min ordinarie läkare var inte där idag. Han förklarade läget för henne och hon sa att hon skulle prata med en av de andra läkarna där angående recept. De ringde nyss upp och sa att de pratat med överläkaren som inte ville skriva ut ett nytt recept åt mig eftersom vi aldrig träffats. (Deras policy.) Men han hade lämnat 4 tabletter av varje (flunnisar och stesolid) som sambon kunde komma upp och hämta åt mig.

Så hela den här grejen har fått mig att inse att dels finns det bra läkare även på jouren, trots att de är under utbildning. Skulle inte förvåna mig om han ska specialisera sig inom psykiatrin sen, och dels så är dagligvården inte så fel ändå. Vi har nästan aldrig haft problem med att få prata med läkare, få recept förnyade eller få komma upp och hämta mediciner tills recepten är förnyade osv osv.

Nu ska jag dricka kaffe, sen ska jag sätta igång här hemma. Efter de senaste dagarnas strul känns det skönt att äntligen få hem mina mediciner, oavsett om jag måste använda dem eller de bara ska ligga i skåpet. Så nu finns det kraft för mig att ta itu med hemmet och avlasta sambon lite.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...