25 september 2010

Den oskyldige mannen av John Grisham


Ron växer upp i den lilla staden Ada. Redan tidigt har han alla planer på, och möjligheterna, till att bli basebollproffs. Han får till slut chansen, när han efter high school blir värvad. Men lyckan är kort. Ron kastar sönder sin axel, som aldrig riktigt läker.
Han försöker att trösta sig med droger och alkohol, och det dröjer inte länge förens den unga mannen, som hade en sån löftesrik framtid, istället är en missbrukare, som bara sjunker längre och längre ner.

Den 7 december, slutar servitrisen Debbie tidigare från sitt jobb på baren coachlight, och tillbringar resten av kvällen där som gäst tillsammans med sina vänner. Det sista någon ser av henne är när hon pratar med Glen Gore efter att puben stängt.
Dagen efter hittas hon brutalt mördad och våldtagen i sin lägenhet. Polisens utredning står still, tills Glen Gore, den siste person som sett henne, helt plötsligt pekar ut Ron.

Ron är vid den här tiden gravt, psykiskt störd, och missbrukar fortfarande alkohol och droger emellanåt. Han förstår ingenting när han plötsligt blir anklagad för ett mord på en person han inte känner.

När det är dags för rättegång har åklagarna ingen teknisk bevisning, utan förlitar sig helt på att juryn ska vara så upprörda av det hemska som Debbie utsattes för, att de ska dömma utifrån sina känslor. För trots att det saknas bevis, så är både åklagaren och polisen övertygade om att Ron är den skyldige. Juryn blir också övertygade, så övertygade att de dömmer Ron till döden, för ett mord han inte begått.


Det här är John Grishams första bok baserad på en verklig händelse. Han läste en dödsannons i tidningen, och blev genast intresserad av historien bakom. Hur kan en helt oskyldig människa, utan några som helst bevis emot sig, bli oskyldigt dömd till döden?
Sanningen överträffar i det här fallet dikten. Ingen av Grishams fiktiva berättelser kommer ens i närheten av att vara så skrämmande som denna bok. Grisham ger röst åt alla dessa som setat oskyldiga på Death Row och väntat på sin egen avrättning, och jag kan inte förstå hur man efter denna bok, fortfarande kan vara för dödsstraff.


Follow Liliths liv och leverne

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...