29 oktober 2010

Snodda morotsbröd

1 pkt jäst
ca 300 g morötter
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ dl messmör
1 msk salt
2 dl vetegroddar
1 dl vetekli
12-13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Skala morötterna. Finriv dem på rivhjärn eller matberedarens rivskiva.

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, morotsriv, messmör, salt, vetegroddar, vetekli och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt sedan degen jäsa, övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Forma degen till ca 30 bullar.

Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla brödet med kallt vatten. Strö över lite vetekli. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.



Follow Liliths liv och leverne

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...