11 augusti 2011

Veckans boktips

Anhörig av Katerina Janouch


Marisa lever ensam med sin son. Plötsligt träffar hon Rickard, som blir hennes livs stora kärlek. Redan från början känner hon att han är den rätte.

Det enda problemet är att han dricker lite för mycket. men det är ju en social del av hans jobb, att driva en klubb. Han kommer oftast hem till Marisa om nätterna, efter jobbet. Han är nästan alltid onykter.

Så småningom flyttar de ihop. Rickard dricker fortfarande för mycket. Marisa blir gravid och hoppas att det gemensamma barnet ska få Rickard att ta lite mera ansvar. Att sluta dricka. Men för varje barn så blir det tvärt om. Ju mer ansvar, desto mera drar Rickard sig undan och dricker ännu mer.

Till slut står det klart för alla att Rickard är akoholist. För alla utom han själv. Det blir en nedåtgående sprial som hotar att förstöra både honom, Marisa och barnen.

När Rickard så når den absoluta botten inser även han att han behöver hjälp. Men nykterheten löser inte automatiskt alla problem. Istället är den en början för många nya problem.


Den här boken är skrämmande verklig. Författaren lever själv ihop med en numera nykter alkoholist. Boken är skriven utifrån Marisas synvinkel, den medberoende. Här finns inget vackert språk och förskönande beskrivning. Det här är verkligheten. Men mitt i allt elände ser man till slut en liten gnista av hopp om ett bättre liv för framtiden.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Anhörig av Katerina Janouch


Follow Liliths liv och leverne

1 kommentar:

Jane l COCONUT sa...

Ja kan tänka mig det.. det är det värsta för mig också. Självskadandet ibland också, dock inte skärandet, utan mer att jag råkar göra saker utan att tänka på det. Gå genom gränder om nätterna, tappa en kastrull med kokande vatten över mig och så. Måste nästan ha någon som berättar vad som är självskadande.. :/

Jo, jag pratade med min ledare i DBTn, och han sa att det finns två "sorters" borderline, den vanliga som är borderline, är ju vanligast för kvinnor. Sen finns det en sort som inte heter borderline, som har i princip alla kategorier men som är lite annorlunda. Många män i fängelserna lider av den sorten. Som en form av borderline, men inte den vanliga verisionen. Den ger mer aggressitivitet utåt och att man bryter mot lagar ofta. Vill inte ens tänka på det :S

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...