18 augusti 2011

Veckans boktips

En geishas memoarer av Arthur Golden

Chiyo växer upp i en liten by i Japan tillsammans med sin syster, sin far och sin mor. Modern är sjuk i cancer, och fadern har det svårt att uppfostra de två barnen själv.
Chiyo och hennes syster säljs till herr Tanaka, som tar dem med till Kyoto. Där säljs de vidare till varsin okiya, vilket är de hus där geishorna bor.

Åren där blir tuffa för Chiyo. Husets mest framgångsrika geisha avskyr henne och gör allt för att förstöra för Chiyo. Hatsumomo förstör så pass mycket att Chiyo får sluta sin träning till geisha, och istället jobba som hembiträde i okiyan.

Men hennes räddning blir Hatsumomos konkurent Mameha.
Mahema adopterar Chiyo som sin lillasyster och gör allt som står i hennes makt för att Chiyo ska bli den mest populära geishan i hela Kyoto, samtidigt som hon försöker krossa Hatsumomo.

Meningarna går isär om den här boken är en sann historia eller inte. Oavsettvilket så är det här en bra bok. Den ger en intressant bild av Japan, både före och efter andra världskriget.
Den visar också att livet som geisha var allt annat än lätt. Den tar hål på myten om den rosenröda värld som geishorna påstods leva i.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om En geishas memoarer av Arthur Golden


Follow Liliths liv och leverne

3 kommentarer:

Unknown sa...

svar: hehe okej:)

mammabea sa...

Började läsa den boken för ett par veckor sen, men glömde bort den :P Tycker de var ganska svår att läsa.. =/

Alexandra sa...

sv; Superkul att du är med och tävlar i dagens blogg :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...