100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
ca 9 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl marsán - eller vaniljkräm
Pensling:
1 ägg
Garnering:
50g smält smör eller margarin
1½ dl strösocker
Tillbehör:
Spritspåse
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt, socker eller sirap. Mät mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen kraftigt med en träsked, ca 8 minuter tills degen blir blank, smidig och släpper kanten på bunken. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter till dubbel storlek.
Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på ett mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.
Dela degen i två delar. Forma varje del till en längd och dela i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa 15 minuter.
Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa i ytterligare ca 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör eller margarin och doppas i socker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar