23 juni 2011

Veckans boktips

Stulen barndom av Virginia Holman

Det här är den sanna berättelsen om Virginia och Emmas uppväxt med en schizofren mamma.

När flickornas mamma, Molly, börjar höra röster är det ingen som inser att hon är sjuk. I stället pratas det om att hon bara behöver lite tid för sig själv, eller att hon är besatt av en demon och att allt kan lösas med en exorcism.

Mollys röster berättar för henne att hon är värvad till en hemlig armé. Hon flyttar till ett avlägset hus och börjar förbereda sig för det krig som hon är övertygad om kommer att bryta ut när som helst.

Hon drar även med sig barnen in i sin våldsamma och paranoida värld. De får lära sig första hjälpen och att leta efter ledtrådar för att hitta de barn som Molly är övertygad finns därute. Ensamma krigsbarn som har färdats långt, och som Molly vill hitta och ta hand om.

Till slut, efter att ha varit psykotiskt i fem år, blir Molly intagen på sjukhus. Hon var inskriven i fyra veckor. Virginia njöt av lugnet hemma, och besökte inte sin mamma en enda gång. När Molly får sin diagnos blir hon utskriven, och helvetet kommer åter tillbaka in i Virginia och Emmas värld.

Biografier är en av mina favoritkategorier när det gäller böcker, och det här är en av de bättre jag har läst. Det gör ont i en för varje sidan där man läser om hur de två flickorna tvingas att i praktiken leva som gisslan tillsammans med sin psykiskt sjuka mamma.

I slutet känner man en lättnad, som alltid när man läser såna här böcker, över att huvudpersonen klarar av att ta sig igenom allt och ändå lyckas bygga upp ett bra liv för sig själv.




Follow Liliths liv och leverne

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...