Ninas resa av Lena einhorn
Boken tar sin början i en polsk stad som kallades för "Polens Manchester". Där bor den judiska flickan Nina och hennes familj.
När Nina är 15 år tvingas de att flytta till de judiska gettot i Warszawa. Nina är den i familjen som snabbast efter flytten skapar sig en normal tillvaro. Hon hittar en av sina gamla klasskamrater från hemstaden, och börjar delta i de privata undervisningar som bedrivs i gettot.
Människan har en otrolig förmåga att anpassa sig efter de vilkor som finns, och så även Nina. Hon lever ett relativt normalt liv i gettot, med skola, kompisar och även tonårsförälskelse.
Men människan kan bara anpassa sig till en viss gräns, och så även Nina. De går från att bli behandlade som lägre stående människor, till att bli behandlade som djur, till att bli behandlade sämre än djur utan något som helst mänskligt värde alls.
Till slut finns ingen utväg förutom det absolut förbjudna: Att riva av judestjärnan från kläderna och fly från gettot. Att leva ute på den ariska sidan när man var judisk var belagt med dödsstraff. Men det enda alternativ som fanns var att stanna kvar i gettot för att sedan transporteras till koncentrationsläger. Även det en trolig dödsdom.
Som jag har sagt innan så är biografier och sanna berättelser en av mina favoriter. Den här boken är en skrämmande berättelse om en förfärlig uppväxt. Ett öde som delades av miljoner. Det är också en berättelse om kärlek, styrka och en vilja att överleva.
Den är väldigt lik andra böcker skrivna av andra överlevera. Detta är både något positivt och negativt.
Det positiva är att det hela tiden påminner oss om en tid som vi på alla sätt måste hindra från att återupprepas. Det negativa är att det på sätt och vis känns som om man redan har läst den här boken.
Men det är absolut en bok man måste läsa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar